Boutique & Garage Hugues Marine

Retail & Commercial Renovation and Addition to an Existing Garage in Gustavia

Challenges...but also Opportunities
The original Hugues Marine garage was a small, one-story structure in Gustavia. The small lot with sloping streets on two sides presented challenges...but also opportunities. At the garden level, the existing garage was maintained but placed above it was a new structure to house a boutique and even offices in an attic space. Also, the floor was lowered 50 centimeters and new footings were built underneath while keeping the original walls. 

The sloping terrain adjacent the site allowed, in effect, two entrances at different levels; one for the garage on the garden level and a second for the boutique at the first floor. An elevator was added to provide accessibility for disabled persons. Lastly, as an extra bit of space saving, automobile duo-lifts were incorporated into the design.
Project specifications
Architect Atelier de Saint Barthélemy
Structural Engineer Bureau Xavier David
MEP Engineer Bureau Xavier David
Construction Manager Bureau Xavier David
Photographer Bureau Xavier David
Project Location Gustavia, Saint-Barthélemy
Project Area 154 square meters (1, 660 square feet)
Project Year 2013
House of Gearon - Renovation of a Villa above Lorient

House of Gearon - Renovation of a Villa above Lorient

PREVIOUS PROJECT
 
Villa Rivendell - Renovation of a Villa in Flamands

Villa Rivendell - Renovation of a Villa in Flamands

NEXT PROJECT