La Colline

Residential Construction of New Townhouses in Gustavia

Initially conceived of as a development of three townhouses in Gustavia by Lotus Architects, the La Colline project stalled out during construction and was sold to a partnership with two new owners.  The new ownership requested that the half-completed building transform from three units into just two and Bureau Xavier David accepted the challenge to manage the re-design and construction.
Status of La Colline before Bureau Xavier David's involvement.

Status of La Colline before Bureau Xavier David's involvement.

Final results after Bureau Xavier David inherited the project.

Final results after Bureau Xavier David inherited the project.

Conversion from three units into just two required significant interior modifications as one entire staircase was eliminated.  Additional space implied that possibility of larger, open floor plans, however, existing structural columns had to be carefully accounted for in order to achieve maximum effect.
Loft-like Living & Dining Spaces
In addition to reconfiguring the floor plans to accommodate the new building program, Bureau Xavier David also added the sliding wood brise-soleils that soften the intense glare of the setting sun on the western and southern façades of La Colline.
Interior of brise-soleils sun screening.

Interior of brise-soleils sun screening.

Exterior of brise-soleils sun screening.

Exterior of brise-soleils sun screening.

Sliding Wood Brise-Soleils
The two completed townhouse unit each feature open-plan, loft-like living & dining spaces, bedrooms with ensuite baths, rooftop sunset terrace, private rear garden terrace and secure garage parking facilities. Material highlights include a double-layered oak floor by Hakwood of the Netherlands and Italian Carrera marble bathroom finishings.
Project specifications
Design Architect Lotus Architects
Structural Engineer Bureau Xavier David
MEP Engineer Bureau Xavier David
Construction Manager Bureau Xavier David
Interior Designer Unbranded Group
Lighting Consultant Alexander Stileman
Photographer Bureau Xavier David
Project Location Gustavia, Saint-Barthélemy
Project Area 370 square meters (4,000 square feet)
Project Year 2017
Route Grand Fond Toiny Part I — Masterplan for renovation of a road and amenities.

Route Grand Fond Toiny Part I — Masterplan for renovation of a road and amenities.

PREVIOUS PROJECT
 
Villa Plumbago - Demolition & Construction of New Villa in Colombier

Villa Plumbago - Demolition & Construction of New Villa in Colombier

NEXT PROJECT