Villa Pastels

Residential Renovation of a Villa in Vitet

Contemporary Courtyard Sanctuary
Situated amongst the hills of Vitet, Villa Pastels presents itself as a contemporary courtyard sanctuary featuring a variety of exterior spaces that make it ideal for a seamless indoor/outdoor lifestyle.
Pool Terrace of Villa Pastels before renovation by Bureau Xavier David.

Pool Terrace of Villa Pastels before renovation by Bureau Xavier David.

Pool Terrace of Villa Pastels after renovation by Bureau Xavier David.

Pool Terrace of Villa Pastels after renovation by Bureau Xavier David.

The renovation modernized all aspects of the villa, both technically and stylistically.  Interior walls were removed to create an open-floor plan and the subtle modern material palette includes polished concrete, wood siding and ipe decking.  The effect was to complement the simplicity of the traditional building forms rather than overpower them.
Entry Courtyard of Villa Pastels before renovation by Bureau Xavier David.

Entry Courtyard of Villa Pastels before renovation by Bureau Xavier David.

Entry Courtyard of Villa Pastels after renovation by Bureau Xavier David.

Entry Courtyard of Villa Pastels after renovation by Bureau Xavier David.

In addition to the renovated interiors, Villa Pastels makes full use of its property with many exterior programmed spaces.  Beyond the typical swimming pool & terrace, there are exterior cooking & dining areas, a pétanque court, a table-tennis court and a louvered ajoupé for lounging in naturally-cooled comfort.
Project specifications
Structural Engineer Bureau Xavier David
MEP Engineer Bureau Xavier David
Construction Manager Bureau Xavier David
Photographer Bureau Xavier David
Project Location Vitet, Saint-Barthélemy
Project Area 290 square meters (3, 120 square feet)
Project Year 2011
Boutique Chemise Tropézienne - Renovation of a Boutique in Gustavia

Boutique Chemise Tropézienne - Renovation of a Boutique in Gustavia

PREVIOUS PROJECT
 
Villa La Vue Panoramique - Renovation of a Villa in Montjean

Villa La Vue Panoramique - Renovation of a Villa in Montjean

NEXT PROJECT