Villa Bibi

Residential Renovation of a Villa in Vitet

Contemporary Vision
Located high above the lagoon of Grand Cul-de-Sac, the renovation of Villa Bibi commenced when the property changed hands and the new owners brought a more contemporary vision with them.
Pool Terrace of Villa Bibi before renovation by Bureau Xavier David.

Pool Terrace of Villa Bibi before renovation by Bureau Xavier David.

Pool Terrace of Villa Bibi after renovation by Bureau Xavier David.

Pool Terrace of Villa Bibi after renovation by Bureau Xavier David.

While maintaining the overall footprint of the original five bedroom villa, the interiors were completely opened up by eliminating many walls.  Small rooms were jettisoned in favor of an open floor plan which, with enlarged doors & windows, now flows effortlessly between interiors & exteriors.
Kitchen of Villa Bibi before renovation by Bureau Xavier David.

Kitchen of Villa Bibi before renovation by Bureau Xavier David.

Kitchen of Villa Bibi after renovation by Bureau Xavier David.

Kitchen of Villa Bibi after renovation by Bureau Xavier David.

Outside, excavation at the rear of the villa created a tropical garden with spaces for dining & lounging.
Sucupira was imported from Brazil for interior floors, window frames and shelves, as well as exterior woodwork.
Project specifications
Structural Engineer Bureau Xavier David
MEP Engineer Bureau Xavier David
Construction Manager Bureau Xavier David
Interior Designer Anne Van Milders
Landscape Designer Adrien Gaume Bechet / Arnaud Campergue
Photographer Bureau Xavier David
Project Location Vitet, Saint-Barthélemy
Project Area 718 square meters (7, 730 square feet)
Project Year 2003
Alliance Française - Historic Renovation of Colonial Era Building in Haïti

Alliance Française - Historic Renovation of Colonial Era Building in Haïti

PREVIOUS PROJECT
 
Villa Angelina - Construction of a Villa and Addition of Bungalow Pavilion in Gustavia

Villa Angelina - Construction of a Villa and Addition of Bungalow Pavilion in Gustavia

NEXT PROJECT